De winkelwagen is leeg

De afgelopen zomer was de eikenprocessierups volop in het nieuws. De berichtgeving ging gepaard met reeksen onzin, kletskoek en halve waarheden, die zonder uitzondering direct of indirect afkomstig was uit het Wageningen-circuit. Zowel via nu.nl – dé ‘informatiebankier’ van WUR als via de NOS, waar men eveneens een abonnement heeft op dit onderdeel van het Ministerie van Waarheid.

'Rijtje eikenbomen'

Toevallig was ik kort geleden ergens waar een uitzonderlijk groot aantal eikenbomen voorzien was van zo’n lintje met de tekst ‘pas op, eikenprocessierups’. Na 5 minuten langs dergelijke bomen gefietst te hebben hadden de eikenbomen opeens geen lintje meer. Men had besloten één bordje met diezelfde tekst langs de weg te zetten – blijkbaar was het lint op of had men geen zin om de eikenbomen ook de volgende 10 kilometer te voorzien van zo’n lintje. Dit was namelijk aan de oostzijde langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de N201 en Nieuwersluis/Breukelen.

Drukke vaarroute

Deze locatie geeft een aardige ‘indicatie’ van de oorzaak van de alom aanwezigheid van de eikenprocessierups. Het Amsterdam-Rijnkanaal is namelijk een ‘vrij drukke’ vaarroute voor olie- en benzinetankers, schepen met steenkool, bouwmaterialen en containers, alsook voor cruiseschepen en pleziervaart. Er vaart per dag heel wat motorvermogen langs.

NOx

Al die schepen stoten heel wat uit, met name ook NOx. Maar dat is niet de enige bron, want op minder dan 1 km afstand ligt de 5-baans A2, die eveneens aanzienlijk bijdraagt tot dergelijke ‘stikstofbelasting’. En natuurlijk ook aanzienlijke hoeveelheden fijnstof. Bij windstil weer hangt er een mistachtige laag boven het kanaal, die uiteraard de uitgestoten stoffen opneemt, en die vervolgens op de bomen inclusief de bladeren en de bodem terechtkomen.

Monopolistische berichtgeving

Wat ‘stikstof’ doet met de natuur en de mens is alom bekend. In de monopolistische berichtgeving wordt echter zorgvuldig vermeden dat stikstofuitstoot een oorzaak zou kunnen zijn van de massale aanwezigheid van eikenprocessierupsen. En daarom komt er ook allerlei nep-nieuws over dit onderwerp daarvandaan, bijvoorbeeld dat het komt door de hoge temperaturen als gevolg van ‘de klimaatverandering’. Hoe dat allemaal precies procesmatig in elkaar steekt, is niet bekend, althans niet in Wageningen. En met een onjuiste c.q. onvolledige diagnose blijven oplossingen uiteraard buiten beeld. De eikels kakelen intussen gewoon door.

Manipulatie

De eikenprocessierups is bij uitstek een voorbeeld van een ‘environmental issue’, en niet van een ‘climatological issue’. De informatievoorziening over dit onderwerp is bij uitstek een voorbeeld van grove manipulatie op basis van niet weten, niet willen weten en machtsmisbruik van het gehele Wageningen-complex. Om dezelfde reden zit half Nederland in de stank van de intensieve veehouderij en hebben complete regio’s te maken met de gevolgen van de stikstofdepositie, en dus van de eikenprocessierups.